Ondertekende Design- & buildovereenkomst brengt bouwstart High Five dichterbij

Persbericht

Ondertekende Design- & buildovereenkomst brengt bouw mixed-use prefab woongebouw dichterbij
921 sociale huurwoningen voor studenten op Science Park Utrecht

921 studenten kunnen vanaf 2024 hun hart ophalen in een nieuwe sociale huurwoning in High Five, op het Science Park in Utrecht. Een mixed-use woongebouw met twee torens van 21 verdiepingen, met een integraal landschapsontwerp. Projectontwikkelaar Jebber en VORM 2050 – een van de bedrijven van bouwende ontwikkelaar VORM – hebben de Design- & buildovereenkomst ondertekend, waarmee de bouwstart dichterbij komt. Deze staat gepland in het vierde kwartaal van 2022.

De diversiteit in studenten en levensstijlen draagt bij aan het internationaal aantrekkelijke karakter van het Science Park. Hier worden 921 sociale studentenwoningen gecombineerd met gemeenschappelijke en sociale voorzieningen: leren, werken, recreëren, sporten, ontspannen. Het sociale aspect staat centraal, vanuit een “community space living” concept.

Community space living

In de ontwikkeling – naar ontwerp van OZ Architects – worden 721 zelfstandige studio’s met eigen voorzieningen gerealiseerd. Daarnaast worden 200 studentenkamers met gezamenlijke woonkeukens gemaakt, in een woongroep van circa tien studenten. Naast de woonruimte vinden de studenten straks een wasserette, studieruimte, sportfaciliteiten en ruimte voor ontspanning. Zelfs aan voeding is gedacht: studenten kunnen straks een gezonde betaalbare maaltijd eten of afhalen in de plint van het gebouw. Hier leven de studenten echt samen.

Volledige prefabricage

Om het woongebouw snel op te kunnen leveren met 921 woningen in het sociale huursegment, wordt het volledige gebouw geprefabriceerd uitgevoerd door VORM 2050, specialist in het maken van betaalbare unieke woningen met gestandaardiseerde bouwelementen. VORM 2050 gaat starten met het engineeren van het gebouw met zijn vaste maakpartners en adviseurs, om tot een haalbaar en betaalbaar gebouw te komen. De prefabricage vindt plaats in de fabrieken van de maakpartners van VORM, waarna het wordt geassembleerd op het Science Park.

“Wij kijken uit naar de samenwerking met VORM. Deze bouwende ontwikkelaar heeft de nodige, relevante ervaring. Haar bouwmethodiek met VORM 2050 zorgt voor snelheid en die is hard nodig, want deze nieuwbouw voor studenten kan niet snel genoeg gaan”, vertelt Monique van Loon, directeur bij Jebber. “Nog een pluspunt is de aandacht voor duurzaamheid: bij High Five gaan we met VORM 2050 voor een energielabel voor alle woningen en een BREEAM-duurzaamheidskeurmerk met drie sterren (Very good). Dit certificaat wordt toegekend voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact.”

Betaalbaar & duurzaam wonen in leefbare omgeving

In de ontwikkeling van High Five komt duurzaamheid in alle facetten aan bod. De studenten wonen hier straks in een betaalbare, duurzame woning in een zeer leefbare wooningeving. “Diversiteit in studenten en levensstijlen brengt een balans in de samenleving die in het gebouw ontstaat. In combinatie met voorzieningen voor leren, werken, sporten en ontspannen een complete formule voor een leefbare plek”, vertelt Mark van Stijn van VORM 2050. “Om het plan compleet te maken is er een integraal landschapsontwerp voor dit gebied gemaakt, door de gerenommeerde landschapsarchitect OKRA. Een groen landschap én binnentuin waar ruimte is voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.”

Eigenaar en verhuurder van High Five wordt de Stichting Studentenhuisvesting (de SSH). High Five wordt het vijfde woongebouw van de SSH op het Utrecht Science Park.