High Five, Utrecht-Oost

Utrecht Science Park (USP) – Cambridgelaan

Projectomschrijving & facts

Aan de Cambridgelaan op het Utrecht Science Park ontwikkelt Jebber High Five een gebouw met ca. 900 betaalbare, sociale studentenwoningen met ca. 1500 m² aan bijbehorende voorzieningen. High Five wordt eigendom van de SSH en het vijfde woongebouw van de SSH op het Utrecht Science Park. De bouwenvelop, het gemeentelijke ontwikkelkader voor het plan, is op 6 juli 2021 door het college van B en W vastgesteld.

Doelgroep en programma
De stad Utrecht is van oudsher populair onder Nederlandse studenten en de laatste jaren ook steeds meer in trek bij internationale studenten en promovendi. Op het Utrecht Science Park leveren studenten een bijdrage aan de diversiteit in doelgroepen en leefstijlen en versterkt daarnaast de internationale aantrekkelijkheid van het gebied. Studenten wonen graag in de nabijheid van de onderwijsinstellingen. Met de realisatie van High Five voegen we ca. 900 sociale, betaalbare studentenwoningen op het Utrecht Science Park toe. En om zowel de startende als de oudere student te kunnen bedienen, worden onzelfstandige en zelfstandige woonruimtes gerealiseerd. Naast wonen moeten leren, werken, recreëren, sporten, maatschappelijke voorzieningen en groen binnen handbereik zijn, zodat bewoners daar gemakkelijk en snel gebruik van kunnen maken.

Het gebouw:

 • Twee torens met 21 verdiepingen.
 • Ca. 900 woonruimtes voor studenten. Zelfstandige studio’s (ca. 700): ca. 20 m² . Onzelfstandige kamers (ca. 200): ca. 15 m² met eigen sanitair en gedeelde woonkeuken in een woongroep van ca. 10 studenten.
 • Een gebouwplint (begane grond) met commerciële en gemeenschappelijke ruimtes en diensten.
 • Een kelder met fietsenstalling en overige facilitaire/technische ruimtes.
 • Binnentuin

De hoge doorgang onder het gebouw geeft overzicht, licht en een verbinding met en doorkijk naar het landschap. Vanzelfsprekend wordt High Five een duurzaam gebouw. Een uniek element in het ontwerp is de pergolaconstructie op het dak ten behoeve van de maximalisatie van PV-panelen.

Invulling begane grond
High Five biedt meer dan alleen wonen en zet sterk in op de sociale aspecten, voor zowel nieuwe bewoners van High Five als voor de huidige bewoners van het Utrecht Science Park. Vanaf ontmoeting op gangniveau in het gebouw tot en met ontmoetingsplekken voor iedereen die op het Utrecht Science Park woont of werkt. Op de begane grond worden voorzieningen gerealiseerd die ontmoeting, samenleving en ‘community building’ stimuleren en faciliteren. Dicht bij huis sporten, koffie op het terras en een gezonde, betaalbare maaltijd ter plekke kunnen eten of afhalen. Een rustige plek om te studeren, ontspannen in de binnentuin of een muziekevenement of workshop bijwonen. Maar ook praktische voorzieningen zoals een wasserette, een studieruimte, het gebruik van een printer of een plek om pakketjes op te halen of weg te brengen behoren tot het wensenpakket.

Campusontwikkeling
Na de realisatie van High Five verhuurt de SSH in totaal ca. 3.500 studentenwoningen op het Utrecht Science Park. De ontwikkeling past in de door de gemeente gepubliceerde ‘USP Omgevingsvisie’ en zal door toevoeging van bewoners én (deels openbare) voorzieningen een belangrijke bijdrage leveren aan de campusontwikkeling.

 • Ontwikkeling: Jebber
 • Architect: OZ Architect
 • Globale planning:
  • mei – oktober 2021: opstellen ontwerpbestemmingsplan
  • december 2021: vrijgave ontwerpbestemmingsplan en indienen aanvraag omgevingsvergunning
  • 2e – 3e kwartaal 2022: bouwrijp maken
  • zomer 2022: vaststelling bestemmingsplan
  • 4e kwartaal 2022: start bouw
  • 4e kwartaal 2024: verhuur (door SSH) en oplevering
 • Onderzoek door stagiairs
  • Jasper van Zeeland, masterstudent Community Development, heeft voor High Five onderzoek gedaan naar de voorbereidingen die getroffen moeten worden om een woonomgeving te creëren waar een betrokken community kan ontstaan.
  • Gera Uijterlinde, beeldend verbinder aan de HKU, heeft voor High Five onderzoek gedaan naar hoe Jebber de ontmoeting tussen de bewoners op gangniveau kan stimuleren.
   Lees hier verder over hun onderzoek.

Het laatste nieuws

In de media

19/07/2021: publicatie Cobouw ‘Blikvanger High Five wordt spil van de Utrechtse campus