High Five, Utrecht-Oost

Utrecht Science Park (USP) – Cambridgelaan

Projectomschrijving & facts

Aan de Cambridgelaan op het Utrecht Science Park ontwikkelt Jebber High Five. High, omdat het gebouw uit twee hoge torens met 21 verdiepingen bestaat. Five, omdat dit het vijfde woongebouw van de SSH wordt op het Utrecht Science Park.

Wonen (verdiepingen)
In High Five komen 921 woonruimten voor studenten; 721 studio’s en 200 kamers. De zelfstandige studio’s zijn ca. 20 m² en hebben eigen keuken en sanitair. De onzelfstandige kamers zijn ca. 15 m², hebben eigen sanitair en delen een ruime woonkeuken. De gedeelde woonkeuken is voor een groepswoning waarin ca. 10 studenten een kamer met eigen sanitair hebben. Tien woonruimten zijn ingedeeld voor bewoning door mindervaliden, waarvan 5 zelfstandige studio’s en 5 woningen die deel uitmaken van een groepswoning.

Sporten, eten, ontmoeten, studeren en naar buiten (begane grond en buitenruimten)
De begane grond van het gebouw – een 6 meter hoge en transparante plint – heeft een oppervlakte van ruim 1.800 m². Daarvan is ca. 350 m² bestemd voor horeca (met aangrenzend terras) en ca. 650 m² voor sportvoorzieningen, voor iedereen toegankelijk. In de resterende 800 m² komen voorzieningen voor bewoners van High Five die ontmoeting, samen leven en ‘community building’ stimuleren en faciliteren: een woonkamer-/lounge, vergader- en studie-/stilteruimte. Ook de beheerdersruimte, wasserette, postvakken en pakketwand bevinden zich daar. En je stapt zo de binnentuin in. Voor het gebied rondom het gebouw is een integraal landschapsontwerp gemaakt, compleet met binnentuin, horeca- en bewonersterras en enkele nieuwe wandelverbindingen richting de Johanna en de naastgelegen Zandlaan. Daarmee ligt een wandeling richting de omliggende landgoederen van Amelisweerd/Rhijnauwen binnen handbereik.

Fietsparkeren (onder het gebouw)
Via de hellingbaan kom je in de halfverdiepte kelder met plek voor ruim 1.250 fietsplaatsen en een apart gedeelte voor het stallen van scooters en motoren. Bewoners én bezoekers maken na het stallen in de kelder gebruik van een centrale trap die uitkomt onder de poort, nabij alle plintfuncties, gebouwingangen en de binnentuin. Een bewuste ontwerpkeuze om ontmoeting en deelname aan de community te bevorderen en te voorkomen dat bewoners in volledige anonimiteit direct vanuit de kelder de lift naar hun woonverdieping nemen.

Duurzaam
Bij High Five gaan we voor een BREEAM-duurzaamheidskeurmerk met drie sterren (very good). Dit certificaat wordt toegekend voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. Alle woningen krijgen een A++-label en de voorzieningen in de plint een A+++-label. Een uniek element in het ontwerp is de pergolaconstructie op het dak ten behoeve van de maximalisatie van PV-panelen. In oktober 2022 heeft de SSH, samen met vier andere partijen waaronder de Universiteit Utrecht, een overeenkomst gesloten voor een gezamenlijke warmte- koudevoorziening (WKO) in het Utrecht Science Park. High Five wordt daar ook op aangesloten om zo de bewoners van duurzame warmte en koude te voorzien. Daarnaast wordt gewerkt aan een plan om tevens de omliggende, bestaande gebouwen van de SSH (Cambridge, Johanna en De Bisschoppen) op de warmtecentrale in High Five aan te kunnen laten sluiten zodat nog eens ca. 2.200 bewoners van duurzame warmte en koude kunnen worden voorzien. Lees hier: SSH gaat samen met USP-partners over op een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie

Campus
Na de realisatie van High Five verhuurt de SSH in totaal ca. 3.500 studentenwoningen op het Utrecht Science Park. Door de toevoeging van een substantieel aantal bewoners én (deels openbare) voorzieningen zal High Five een belangrijke bijdrage leveren aan de campusontwikkeling.

Bekijk de livestream via de projectwebsite van VORM

Bekijk de animatie

  • Ontwikkeling: Jebber
  • Architect: OZ Architect
  • Realisatie: VORM 2050
  • Planning:
    • Bouw gestart: april 2023
    • Prognose verhuur (door SSH) en oplevering: 3e kwartaal 2025

Het laatste nieuws

In de media

19/07/2021: publicatie Cobouw ‘Blikvanger High Five wordt spil van de Utrechtse campus