de Trip, Rotsoord Utrecht

  • Ingebruikname: 2016
  • Aantal woningen: 253 (sociale huur en vrije sector)
  • Commerciële ruimten: ca. 1500 m² (creatieve bedrijvigheid en horeca)
  • Parkeren: twee fietsplaatsen per woning, 103 autoparkeerplaatsen in halfverdiepte parkeergarage (voor de huurders) en 18 parkeerplaatsen op eigen terrein (maaiveld) voor bezoekers van de commerciële ruimten
  • Ontwikkeling: Jebber
  • Architect: VMX Architects, Don Murphy
  • Projectarchitect: Van Wilsum Van Loon architectuur & stedenbouw
  • Realisatie: COM4Trip (Boele & van Eesteren, Klimaatgarant, Giesbers & van der Graaf en VolkerWessels Vastgoedbeheer)

De Trip is een binnenstedelijke locatie met plek voor wonen, creatieve bedrijvigheid en horeca in de gebouwen Branding, Briljant en Kade en ligt op Rotsoord aan de zuidkant van de stad Utrecht.

Het terrein van de Trip is grotendeels (opengesteld) privégebied en deels openbaar gebied. Het openbaar gebied betreft een “langzaam verkeersroute”, vanaf station Utrecht Vaartsche Rijn richting de watertoren, de ‘cultuurroute’.

Onder de gebouwen Branding en Briljant is een gemeenschappelijke parkeergarage gerealiseerd, te gebruiken door de ondernemers en bewoners van Branding, Briljant en Kade met in totaal 103 autoparkeerplaatsen en opstelplaatsen voor motoren en scooters. Betaald parkeren kan langs de openbare weg (Helling en Briljantlaan).

Ondernemers op de Trip en in de buurt

De sfeer op Rotsoord wordt onder andere bepaald door de ondernemers op de Trip. De ondernemers zijn café Klein Berlijn, wijn- en whiskyzaak Kwestie van Smaak, Apple reseller the Future Store, DAAR (workspace voor creatieve zzp’ers), Camping Ganspoort en café-restaurant Taplokaal Gist.
Vlakbij de Trip staat de watertoren, het unieke stuk industrieel erfgoed dat is omgetoverd in WT Urban Café en Kitchen. Even verderop vind je meer restaurants, zoals Aziatisch restaurant LE:EN en de Zagerij in de voormalige Pastoefabriek. Winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen, de binnenstad en treinstation Utrecht Vaartsche Rijn zijn op loopafstand. Met de auto zit je op ca. 5 minuten van de belangrijkste uitvalswegen richting snelweg.

Gebouw Branding

De in totaal 62 woningen zijn gelegen op de 1e tot en met de 7everdieping. Het gebouw is voorzien van een lift en een afsluitbare fietsenberging in de onderliggende parkeergarage (2 fietsplaatsen per woning). Bij woningtype B1 hoort een berging, gelegen naast de woning.

Gebouw Briljant

De in totaal 155 woningen zijn gelegen op dekniveau tot en met de 8e verdieping. Het gebouw is voorzien van 2 liften en 2 afsluitbare fietsenstallingen op dekniveau (2 fietsplaatsen per woning). Gebouw Briljant beschikt over een gemeenschappelijk dakterras op de 4e verdieping, met een fraai uitzicht over de stad Utrecht.

Gebouw Kade

De in totaal 36 woningen zijn gelegen op de 1e tot en met de 3e verdieping. Elke woning heeft een buitenruimte (loggia of aan binnenplaats/galerij) en een individuele berging voor o.a. de fiets.

Duurzaamheid

BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. De Trip heeft zowel het ontwerp- als oplevercertificaat BREEAM met 3 sterren ontvangen. Daarmee is de duurzaamheidsprestatie van het project beoordeeld als ‘very good’. Klik hier voor het oplevercertifcaat.
De Trip is voorzien van een warmte-koudeopslag (WKO), die in combinatie met warmtepompen en zonnestroom duurzame energie oplevert. De woningen worden verwarmd door middel van vloerverwarming. In de parkeergarage zijn parkeerplaatsen met oplaadpunten voor elektrische auto’s aanwezig.

Historie

De naam refereert aan de erven Trip, die in 1820 eigenaars werden van het terrein. Archeologische vondsten zijn in hedendaagse vorm teruggekomen, zoals het watertappunt dat verwijst naar gevonden waterputten op dit terrein.