Proxima, Groningen

Zernike Campus

Projectomschrijving & facts

De piekopvang voor internationale studenten aan het begin van het studiejaar is een groot probleem in de stad Groningen. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten dan vaak hun kamers nog niet hebben verlaten. Een jaarlijks terugkerend probleem dat zo groot is dat de universiteit genoodzaakt is de internationale student af te raden om naar Groningen te komen.

Proxima: het eerste woongebouw met piekopvang op Zernike Campus
Op ca. 10 minuten fietsen van de binnenstad van Groningen ligt de Zernike Campus, waar momenteel bedrijven en onderwijsinstellingen zijn gevestigd. Op kavel 7, een op dit moment braakliggend terrein,  hebben we – in eerste instantie voor een periode van 10 jaar – een plan ontwikkeld voor de snelle realisatie van 10 huizen in 4 gebouwen met in totaal 401 onzelfstandige short stay-kamers. Èn, tijdens de piekperiode aan het begin van het studiejaar maken we het mogelijk om daar het dubbele aantal – 802 – studenten te huisvesten door toepassing van het ‘piekconcept’. Dat houdt in dat 2 studenten 1 kamer delen voor een periode van maximaal 3 maanden. Na die periode en tot het einde van het studiejaar wordt de kamer weer bezet door 1 student. De planning is dat Proxima aankomend studiejaar al klaar is voor bewoning (augustus 2024).

Ontmoeten
Studenten komen alleen aan bij hun nieuwe onderkomen, in een onbekende omgeving en kennen in de meeste gevallen nog niemand. Daarom wordt veel aandacht besteed aan ontmoeten. Elk huis met zo’n 40 kamers heeft een eigen centrale entree – gepositioneerd naar de kern van het gebied – met een eigen identiteit door kleurgebruik. Een huis heeft gecompartimenteerde gangen met max. 12 kamers per gang. In de gezamenlijke, huiselijke woonkeuken kun je samen koken, eten en spelletjes doen. Zo ken je elkaar al snel bij naam.
De 4 gebouwen vormen een kleinschalig studentengebied, met daartussen een groene kern als ontmoetingsplaats. Samen chillen in het gras en picknicken. Pakketje ophalen of de was doen in de gemeenschappelijke ruimten. Elkaar leren kennen en samen delen staat centraal. Het is de start voor een mooie studententijd in Nederland!

Snelle realisatie
Het betrokken bouwbedrijf Plegt-Vos Noord maakt de snelle realisatie mogelijk. Plegt-Vos produceert modulaire, biobased studentenwoningen van hout in eigen fabriek; een korte bouwtijd met bovendien minimale overlast voor de omgeving. De demontabele, verplaatsbare woonmodules hebben een gezond woonklimaat, voldoen aan BENG, hebben energielabel A+++. En de MPG (de MilieuPrestatie Gebouwen) is minder dan 0,5. Door de modulaire bouwmethode zijn de woningen eventueel op termijn makkelijk te demonteren en te verplaatsen.

Programmaoverzicht
– 401 onzelfstandige kamers van ca. 20m² (gbo) met mogelijkheid voor dubbele bezetting en ingericht met bed, kledingkast en bureau;
– in elk huis een woonkeuken op de begane grond van ca. 120 m² waarvan ca. de helft van de ruimte bestemd is om te koken en de andere helft bestemd is als verblijfsruimte voor eten en ontspanning;
– beheerdersruimte, postbussen, pakketmuur, wasruimte en deelkast;
– fietsenstalling voor ca. 800 fietsen en ca. 12 autoparkeerplaatsen op maaiveld;
– groene kern met o.a. bomen, beplanting, grasveldjes, picknicktafels en spelelementen (volleybal, pingpong) en verlichting.

Het laatste nieuws